We zien dat bepaalde bedrijven in de horeca, bouw en de installatietechniek moeilijk aan geschikt personeel kunnen komen. Samen met het onderwijs en de werkgevers investeren we daarom in goede praktijkopleidingen.
Voor mensen met een (arbeids)beperking willen we kansen op goede banen vergroten. Het voorbeeld geven we door mensen van het werkvoorzieningsschap in het groen een vaste baan bij de gemeente te geven. Ook willen we doorgaan met de Kansbanen in de gemeente Noordenveld. Mensen vanuit de bijstand krijgen daarmee een nieuwe kans door direct betaald werk en opleiding te organiseren.
De Healthub in Roden is het voorbeeld van een mooi medisch kennisnetwerk, door inzet van bedrijfsleven, onderwijs en overheid. We blijven dit soort initiatieven steunen. Zij zorgen voor meer werk en kennis in onze gemeente. En het is een verzamelpunt voor innovatie.
Het midden- en kleinbedrijf is de motor van de economie in Noordenveld. We steunen de verdere centrumvernieuwing in Roden. Wat ons betreft gaan we hiermee ook aan de slag in Nieuw-Roden, Norg en Peize. Wij willen vooral inzetten op de inzet van lokale ondernemers bij gemeentelijke projecten.
Om Noordenveld leefbaar te houden, is ook een sterke middenstand nodig. Daarom moet gekeken worden naar waar de gemeente met meedenken, faciliteren en stimuleren van bedrijvigheid het MKB kan versterken. Dit geldt zowel voor bedrijven die zich in Noordenveld willen vestigen als voor bedrijven die al gevestigd zijn in Noordenveld. Innovatieve bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid zijn extra welkom. Wij blijven uitdragen dat het, omwille van de leefbaarheid van de dorpen, vaak beter is bij de plaatselijke middenstand te winkelen dan op het internet.
Iedereen moet kunnen meedoen. Inwoners met een inkomen tot en met 120% van het minimum willen we blijven ondersteunen om kinderen mee te laten doen aan sport, cultuur en schoolactiviteiten. Om mee te kunnen doen in de digitale wereld krijgen kinderen van minima-gezinnen ook een smartphone.
Veel gezinnen waar armoede wordt geleden, hebben te kampen met schuldenproblematiek. Op dit punt is de gemeente gebonden aan landelijke regels. Wij melden ons graag aan voor een experiment met een vorm van basisinkomen. We blijven inwoners ondersteunen bij bijvoorbeeld kwijtschelding, subsidies en andere toeslagen.
Ook willen we meer aandacht voor de integratie van nieuwe Nederlanders binnen onze samenleving, en aandacht voor de achterstandsituaties en traumaverwerking van kinderen uit oorlogsgebieden. War-Child biedt beproefde methodieken aan om de oorlog uit kinderen te halen. Wij doen hiervoor een beroep op deskundige hulpverleners in ons midden (b.v. Vluchtelingenwerk) die ons daarmee kunnen helpen.
Goede en snelle hulp en ondersteuning voor mensen die het niet alleen redden, blijft, samen met de jeugdzorg, een van de belangrijkste opgaves voor de gemeente. We willen het huidige niveau op peil houden. Geld voor de zorg blijft voor de zorg! We willen blijvend investeren in de huishoudelijke verzorging. En wat ons betreft is dat gewoon een individuele voorziening op maat.
Meekomen betekent dat we inwoners steunen zich te ontwikkelen en zich in te zetten voor de samenleving. Door scholing en vrijwilligerswerk mogelijk te maken. Door mantelzorgers te ondersteunen. Maar ook door het verenigingsleven op het gebied van sport, cultuur, ontspanning en welzijn te ondersteunen. Door sport- en cultuurcoaches in te zetten daar waar onze inwoners dat willen en door initiatieven van (groepen) inwoners te steunen. In onze gemeente zijn veel, aantoonbaar succesvolle initiatieven. Initiatieven die het verdienen om blijvende financiële steun te krijgen zoals bijvoorbeeld het beweegdorp Norg, Peize beweegt of Roden fit en gezond. Door deze maatregelen stimuleren we modern Noordenvelds naoberschap.
Toegankelijkheid van voorzieningen en gebouwen voor mensen met een beperking is noodzaak. Drempels die mensen ervaren nemen we weg. Om dit makkelijker te maken willen we een toegankelijkheidsfonds instellen.