Nieuwe woonwijken zijn gasvrij en energieneutraal gebouwd. Kortom een prettige leefomgeving, waar we zelf, onze kinderen en kleinkinderen in leven. Leven in een groen Noordenveld.
Wij willen duurzaamheid tot in de haarvaten van Noordenveld doorvoeren. Dit moet ook leiden tot een klimaat neutrale gemeente in 2040. We kiezen daarom voor:
I. Verduurzamen in de gemeentelijke bedrijfsvoering
De gemeente gaat volledig over op (zoveel mogelijk lokale) groene stroom, en gaat meer stroom zelf opwekken. Er wordt volledig duurzaam ingekocht en het wagenpark wordt vergroend. In alle openbare verlichting en verlichting in gebouwen wordt binnen enkele jaren alles in led omgezet.
II. Klimaat neutrale wijken
Samen met bewoners, initiatieven (bijvoorbeeld Energiecoöperatie Noordseveld) en bedrijfsleven gaan we in vier jaar tijd twee wijken/kernen klimaatneutraal maken. De gemeente heeft hierin een proactieve rol om te faciliteren en stimuleren. Woningen kunnen comfortabeler worden door ze te isoleren en van goede apparatuur te voorzien. We gaan mensen helpen, adviseren en faciliteren bij het verduurzamen van hun woning.
III. Zonnelening en duurzaamheidsfonds
We willen blijvende financiële steun voor de zonnelening zodat inwoners hier gebruik van kunnen blijven maken. Ook willen we dat maatschappelijke organisaties een blijvend beroep kunnen doen op het door de PvdA bedachte duurzaamheidsfonds.
IV. Stimuleren van duurzame energieopwekking
Bij renovatie van bedrijfsterreinen is vergroten van de duurzaamheid speerpunt. Leegstaande bedrijfsterreinen en daken van bedrijven benutten we voor zonne-energie. In tweede instantie kijken we naar ontwikkeling van zonneparken. Deze passen we zo zorgvuldig mogelijk in om ons mooie landschap niet te verstoren. Plannen van dorpen en buurten om energie op te wekken steunen we.
We staan op een belangrijk punt in het omgaan met onze aarde. Om de opwarming tegen te gaan moeten we aan de slag. We steunen initiatieven van inwoners om energie te besparen.
We gaan samen met provincie en belangenorganisaties proberen de agrarische sector verder te verduurzamen. Vooral de bollenteelt is daarbij aandachtspunt. Nieuwe bedrijven voor intensieve veehouderij en verdere vergroting van bestaande erven kunnen niet op onze medewerking rekenen.
Wij willen verder met afvalscheiding aan de bron. Dit levert grote milieuwinst op en het leidt tot lagere kosten voor de belastingbetaler. Leek is een voorbeeld van een gemeente waar afvalscheiding tot milieuwinst met minder kosten leidt. Voor ons is het motto ‘Afval is grondstof’ dan ook leidend.
We schaffen de hondenbelasting af, maar vinden wel dat de hondenbezitter met schep of zak de poep opruimt! Zo blijft het prettig genieten voor iedereen van onze openbare ruimte, zonder poep aan je schoen.
Wij geven geen financiële steun aan vliegveld Eelde. Wel vinden wij het een taak van de gemeente om de (uitbreidings)plannen van Groningen Airport Eelde (GAE) kritisch te volgen en te beoordelen op milieuaspecten, geluidsoverlast en veiligheid voor onze inwoners.