Het heeft wel erg lang geduurd (en het geduld van alle betrokkenen bijzonder op de proef gesteld) maar eindelijk was daar dan op 24 februari j.l. het besluit van de Stuurgroep Regiovisie Groningen-Assen om de doorgeschoten en veel te ambitieuze woningbouwplannen drastisch naar beneden bij te stellen. Het gaat om verlaging van de woningbouwopgave met meer dan 60%! Deze herijking was al lange tijd in het vooruitzicht gesteld.

Als GroenLinks vinden we dat dit bijstellingstraject absoluut sneller had moeten verlopen. Maar goed, vanaf het begin hebben we onze vraagtekens geplaatst bij de grootschalige planontwikkeling en de zogenaamde schragende funktie van de gemeenten Noordenveld en Leek n gewaarschuwd voor al te opgeblazen plannen, die niet moesten worden tot een molensteen om de hals van de gemeente. Dat is intussen dus helaas wel het geval!.......... We hebben in 2009 ook tegen het voorliggende IGS gestemd (samen met CU en VVD). Door de financieel-economische crisis en de malaise op de woningmarkt zijn de plannen helemaal in een ander daglicht komen te staan. Eindelijk die (onontkoombare) drastische bijstelling. Nog steeds stonden er in de plannen 3300 woningen gepland voor Noordenveld. Absurd hoog dus nog. Dat gaat in de nieuwe planning eerst nog om zo’n 1000 woningen.

Vanuit de VVD kwam het verzoek het er snel over te hebben in de Raadscommissie en om het al te agenderen op 07-maar-2012. Wij als GroenLinks vonden dat prima.Hoewel het ook de bedoeling is er op 28 maart uitgebreid over te vergaderen. Met name VVD en de Lijst Groen Noordenveld kwamen nu vast met de nodige kritische vragen. Met name t.a.v. de financiële consequenties. Ook waren er drie insprekers. Miep Bregman uit Peize sprak in namens de Vereniging Groen Noordenveld.

Johan Kasper sprak nu in namens de RAS-dorpen. Johan heeft in het verleden (maar dan als woordvoerder van de Ver. Groen Noordenveld) meerdere malen gedegen en goed onderbouwde inspraak-bijdragen gehad over de Regiovisie en het IGS. En gepleit voor een meer realistische insteek. Dit ook op basis van demografische ontwikkelingen (krimp) en recente woningbehoefte-onderzoeken. Johan sprak er zijn teleurstelling uit, dat zijn waarschuwingen onvoldoende gehoor hebben gekregen. En hij pleitte er voor, dat de gemeente in een aparte bijeenkomst verantwoording aflegt aan de bevolking.

Ernst Klatte uit Norg sprak in namens de welgestelde bungalowpark-club `Natuurlijk Norg`. Hij pleitte voor het geheel onbebouwd laten van het Oosterveld in Norg.

Het belangrijke hoofdstuk `Bijstelling Regio/visie` wordt dus vervolgd op 28/03. En bij de Voorjaarsnota zullen de financiële consequenties zeker ook weer uitgebreid aan de orde komen.

Op verzoek van de Lijst Groen Noordenveld (in de persoon van Tineke Nieboer) werd in de raadscommissie. Het onderwerp Welzijn nieuwe stijl (afgekort : WNS) weer geagendeerd. Centraal hierbij staat een gewenste omslag (kanteling): van ondersteuning & begeleiding naar activering en zelfredzaamheid. In het WNS-traject dat de gemeente inging met de stichting WiN was er het nodige ruis op de lijn. Het overleg verloopt intussen meer naar beider tevredenheid, begrepen we. WiN ziet zich in 2013 geconfronteerd met een korting van 2 ton op hun subsidie. Vanuit de GroenLinks-fractie heb ik gepleit om WiN de nodige respijt (en tijd) te gunnen in de omschakeling naar Welzijn-nieuwe-stijl.

In de gemeenteraadsvergadering stonden twee bestemmingsplannen geagendeerd. En ok nog een initiatief-voorstel van de kersverse fractievoorzitter van de CU, Jeroen Westendorp. De CU pleit hierin voor plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Als GroenLinks hebben we dit thema natuurlijk ook meerdere keren ingebracht. Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling heb ik het in het kader van het Duurzaamheidsbeleid nog ter sprake gebracht. Maar nu dus in de vorm van een initiatief-voorstel van de CU. De meerderheid van de Raad heeft nu het college gevraagd om een college-advies. Op 11 april komt dit punt weer op de agenda. Natuurlijk vond ook onze GroenLinks wethouder Otto Huisman dit een sympatiek voorstel. De gemeente kan hier voortvarend mee aan de gang. En wachten op het verschijnen van de Duurzaamheidsnota (zoals een enkele fractie suggereerde) was ook in zijn ogen niet nodig.