Ook de laatste vergaderingen van de gemeenteraad namen weer veel tijd in beslag.Toen de voorzitter van de Raadscommissie “afhamerde” was het 23.35 uur.
In de gemeenteraadsvergadering was er enige discussie over permanente bewoning van een (recreatie)woning aan de Postmaatseweg in Norg . Al eerder is in de Raad besproken, dat voor dit “aparte gebiedje” een nieuw bestemmingsplan dringend gewenst is. Door de voormalige gemeente Norg is in 1996 aan vijf huizen aan de Postmaatseweg een permanente woonbestemming gegeven. Voor een bepaalde woning wordt handhaving uitgesteld tot een nieuw bestemmingsplan. Voor weer andere woningen gaat er gehandhaafd worden. Als Groen Links vinden we de hele situatie onduidelijk, maar is er o.i. ook sprake van ongelijke behandeling. Dit was ook de mening van de LGN , de VVD en de CU. Als Groen Links vinden we dat voor de betrokken woningen aan de (verharde) Postmaatseweg de handhaving moet worden opgeschort tot er een nieuw bestemmingsplan ligt, waarin een duidelijke besluit genomen wordt over de ruimtelijke ordening in dit stukje van Norg.
Nog veel meer discussie was er over de kredietaanvraag voor het traject Bestuurlijke Vernieuwing. Een heel ambitieus project, waarin “meerdere vliegen in een klap” geslagen moeten worden. Het gaat dan o.a. om het ontwikkelen van een lange-termijn-visie, het adequaat vorm geven aan communicatie en (burger)participatie, het voeren van een kerntaken-discussie (KTD).Verder ook nog het oprichten van een zogenaamd Gemeentelijk Contactcentrum (een GCC). Dit is een wettelijke verplichting (kosten : ongeveer een ton). Het totale proces van Bestuurlijke Vernieuwing zou een half miljoen gaan vergen. Ter tafel lag een krediet-aanvraag van het College om een kwart miljoen uit de Algemene Reserves te halen. Erg veel geld dus. Als Groen Links-fractie hadden we al eerder aangegeven , dat het wel “een pondje minder mocht”. We hebben wethouder Alsema verzocht in het BV-proces 10% te gaan besparen. Een motie van de LGN om vooralsnog helemaal geen geld voor het BV-proces ter beschikking te stellen haalde het niet.
Ook een motie van de LGN over “een niet aanhangig onderwerp” (dit was : handhaving bij permanente bewoning van recreatie-woningen) haalde het niet. De intentie was om “schrijnende gevallen” in de Oosterduinen en Langeloërduinen in Norg, te ontzien. Bijna alle partijen vonden belangrijk, dat organisaties voor maatschappelijke hulpverlening bij deze gevallen moeten worden betrokken. En dat er niet meedogenloos uitgezet moest gaan worden. Wethouder Dam heeft dit toegezegd.
In de Raadscie. lieten we uitgebreid ons licht schijnen over het Beleids- en Beheersplan Openbare Verlichting met de titel “Licht & Donker”. In de afgelopen jaren hebben wij als GL meerdere malen aangedrongen op een Openbaar Verlichtings-plan voor de gemeente. Het kwam er steeds niets van. Het is de verdienste van onze GL-wethouder, Otto Huisman, dat er nu wel eindelijk zo’n plan ligt. Er is op dit terrein veel energie te besparen ! Erg veel gemeentes zetten zichzelf nog al te uitbundig in het licht………. Maar er zullen ook heel wat lichtmasten moeten worden vervangen en nieuwe tecnieken moeten worden beproefd en moeten worden toegepast. Voor de komende 10 jaar is er 2,8 miljoen uitgetrokken voor het programma Openbare verlichting. De nota werd redelijk enthousiast ontvangen. Als Groen Links zijn wij zeker verheugd met het verschijnen er van. Wel vinden wij, dat het ambitie-niveau ( nu wordt een energie-besparing van 10% genoemd) aanzienlijk omhoog zou moeten.
In de late avond is er nog gesproken over het faillissement van timmerfabriek Barsema ( sinds 2007 ondrdeel van werkvoorzieningsschap Novatec). Dit joint-venture-avontuur van Novatec is dus een financieel fiasco geworden. Dit is natuurlijk deels te danken aan de diepgaande crisis in de bouwsector. Maar er liggen heel wat meer vragen over deze kwestie.
Er worden nu een aantal onderzoeken gestart op verzoek van de in Novatec participerende gemeentes. Een klankbordgroep van fractie-specialisten uit de gemeenteraad gaat deze onderzoeken monitoren.