Tijdens de Algemene Ledenvergadering heeft de fractie zijn jaarverslag gepubliceerd. Hieronder kunt u het lezen.

 

Het afgelopen jaar is weer een groot aantal zaken de revue gepasseerd, waaronder natuurlijk ook weer de Regiovisie. Het IGS komt steeds meer in een cruciale fase van besluitvorming. Voortdurend hebben wij ons verzet tegen de te hoge aantallen te bouwen woningen. Ondanks dat deze cijfers iets naar beneden bijgesteld zijn, blijven wij van mening dat er met veel te hoge aantallen wordt gewerkt. Nog steeds een te massale bouwopgave, te veel een "prestigeproject" gebaseerd op nog het ouderwets groei-denken, terwijl "krimp" van de bevolking aan de orde is. Actuele bevolkingsprognoses en recente woningbehoeften-onderzoeken tonen aan, dat de Regiovisie-plannen "te hoog in de boom zitten" en hoognodig verder naar beneden moeten worden bijgesteld. Als GL hebben we ons ontevreden getoond over de tot nog toe gevoerde inspraakprocedure rond het IGS: de bevolking werd wel gehoord / aanhoort maar er werd niet echt geluisterd (o.a. op de hoorzittingen van 11 en 12maart 2008). Ook is er geen reactie gekomen op de massaal ingebrachte zienswijzen t.a.v. het voorontwerp-IGS. Een door de gehele oppositie ondersteunde “ motie van treurnis”, heeft het helaas niet gehaald. Dit jaar 2009 zullen wij nog flink aan de bak moeten om wezenlijke wijzigingen in de plannen te kunnen aanbrengen.

 

Veel werk is gestoken in het bijstellen van de milieudoelstellingen. Zo is mede op ons aandringen eindelijk een aanvang gemaakt met het maken van een Verlichtingsplan. Hierin zal moeten worden aangegeven hoe er fors op de energie bespaard kan gaan worden op het gebied van de openbare verlichting.

 

Op ons voorstel, samen met de ChristenUnie en de PvdA, om Millenniumgemeente te worden is positief gereageerd. Hierbij wilden wij het vooral niet laten bij eerst maar een “M-plaatje” aan te laten brengen op de naamplaatborden in onze gemeente. Maar we wilden een gedegen voorbereiding: eerst concrete plannen ontwikkelen alvorens hiermee naar buiten te komen. Inmiddels is er werkgroep gevormd van de raad en is deze begonnen met het een en ander voor te bereiden. Op de site van het VNG is van alles te vinden over dit onderwerp.

 

Het verzet tegen een ongebreidelde plaatsing van UMTS-masten is door ons op de gemeentelijke politieke agenda geplaatst. Dit leidde tot een kritisch"Toetsingskader UMTS-masten"in de gemeente Noordenveld ( in juli 2008), met een afstandseis tot woonhuizen. Helaas bleek deze stellingname niet juridisch haalbaar.

 

Zoals van GL verwacht mag worden: steeds op de bres voor het milieu.

Zo hameren wij frequent op het belang van verdergaande scheiden van afval ( o.a. dat van kunststofverpakkingen ). En wijzen wij voortdurend op de winst die te halen is bij een adequate voorscheiding ( i.p.v. de door de afvalindustrie gepropageerde nascheiding) Het kan allemaal nog zo veel groener in de gemeente Noordenveld!……………


Ook hebben wij ons jarenlang ingezet om een jongerencentrum gerealiseerd te krijgen in Roden. Eindelijk is afgelopen december het nieuwe jongerencentrum van start gegaan, weliswaar op bescheiden schaal, maar het begin is er.

 

Voor wat betreft de uitvoering van de WMO hebben we gepleit voor een meer ambitieuse aanpak van de WMO (na een bescheiden start: "de smalle invoering"). En voor een betere verstandhouding met het WMO-platform. En volgen bepaalde ontwikkelingen ( bv. huishoudelijke hulp blijkt nog steeds niet echt goed geregeld) met argusogen.

 

Otto Huisman en Jan Klinkenberg