De vergaderingen van de gemeenteraad in februari 2009 over de inspraak bij het structuurplan Leek-Roden hebben niet geleid tot betere betrokkenheid van de bevolking bij de plannenmakerij.

De meeste partijen vertelden dat ze de gang van zaken bij de inspraak tot nu toe afkeurden. De PvdA had al eerder haar mening gegeven. Toen een motie van treurnis van onder meer GroenLinks werd ingediend om de mening van de meerderheid van de raad vast te leggen, haakte Gemeentebelangen af. Daardoor bleven alleen de vier oppositiepartijen over met hun terechte standpunt dat de procedure slecht verlopen is.

Burgemeester en wethouders hebben schriftelijk aangegeven dat ze het advies van de ombudscommissie van drie onafhankelijke juristen, zouden volgen. Dat advies was om de klacht van Groen Noordenveld gegrond te verklaren. In die klacht is verzocht om een wettelijk voorgeschreven eindverslag met inhoudelijke reacties op alle zienswijzen van de  ruim 1.300 indieners daarvan. Burgemeester en wethouders hebben echter iets heel anders gedaan en alleen een algemene reactie naar de mensen verstuurd. De ombudscommissie wordt dus niet gevolgd. Dat bleek ook wel tijdens de vergadering op 26 februari 2009. De burgemeester gaf aan dat hij het niet eens is met de ombudscommissie en dat het hem te ver gaat om te zeggen dat in de inspraakprocedure fouten zijn gemaakt. Bovendien wordt er in het nieuwe plan tegemoet gekomen aan de meeste zienswijzen, volgens hem. Oftewel: wat een gezeur over de inspraak en de bouwplannen.

De eerste vraag is dan vanzelfsprekend hoe burgemeester en wethouders weten dat er aan de zienswijzen tegemoet is gekomen. Die zijn nog nooit in een verslag met argumenten waarom de gemeente ze wel of niet volgt, beschreven. 

Wij kunnen ons niet voorstellen dat tegemoet gekomen is aan de zienswijzen. Die zijn voor zover bekend, duidelijk tegen de aantasting van de groene ruimte in en om de dorpen in Noordenveld. De verlaging van de woningbouwopgave van 7.000 naar 5.800 is niet vanwege de zienswijzen. De cijfers zijn verlaagd in regiovisieverband op basis van een onderzoek van ABF Research in 2006 en 2007. De stuurgroep Regiovisie heeft uit de uitkomsten van dat onderzoek een hoge groeivariant gekozen. Volgens gerenommeerde onderzoeksbureaus en onafhankelijke deskundigen op het gebied van bevolkingsprognoses is de woningbouwopgave voor Noordenveld echter nog veel te hoog.

In het laatste concept voor een nieuw plan dat bekend is gemaakt staan grote aantallen ( bij elkaar 2.000) te bouwen woningen tussen Roden en Roderesch, in het wijkengebied bij Nieuw Roden en in mindere mate bij Nietap gepland, plus een extra aansluiting op de A7 door het wijkengebied die mogelijk via de Maatlanden tot in Roden wordt doorgetrokken.

 Is dat tegemoet komen aan de zienswijzen? De argumenten van de politieke meerderheid in Noordenveld zijn al heel lang maar ook nu, niet volgen. Dat deze meerderheid de houding van burgemeester en wethouders steeds maar weer accepteert is onbegrijpelijk. Voor ons reden om onverminderd vast te houden aan ons streven naar behoud van de groene omgeving!