Inmiddels wordt in de gemeente Noordenveld plastic verpakkingsafval ingezameld. de gemeente en inwoners vinden het goed dat plastic afval gerecycled wordt, maar nog niet alle mensen weten waar het gescheiden plastic heengaat en wat ervan wordt gemaakt.
Na de inzameling van plastic verpakkingsafval binnen de gemeentegrenzen wordt het materiaal getransporteerd naar een nabijgelegen overslagstation. Daarvan zijn er nu zo’n vijftig in Nederland. Het plastic verpakkingsafval wordt daar gekeurd, gewogen en samengeperst. Het verpakkingsafval bevat namelijk veel lucht. Door het persen kan de inhoud van ongeveer 8 vrachtwagens met plastic verpakkingsafval in één perscontainer. De massa samengeperst plastic wordt getransporteerd naar sorteerinstallaties net over de grens in Duitsland. Deze installaties sorteren het plastic verpakkingsafval in zes verschillende stromen. De zes stromen worden afgenomen door de bedrijven uit de kunststofverwerkende industrie. Deze recyclebedrijven maken van de plastic balen grondstoffen voor nieuwe producten of voor productieprocessen.
De gemeente heeft in de folders gecommuniceerd over hergebruik van plastic verpakkingsafval. Er worden producten van gemaakt als tennisballen, fleece kleding, vloerbedekking en automaterialen. Inmiddels worden op grote schaal van het ingezamelde plastic verpakkingsafval ook nieuwe verpakkingen gemaakt.
Zo verschijnen bijvoorbeeld verpakkingen die voor 80% uit zogenaamd ‘post consumer waste recycled PET’ (rPET) bestaan. Ook de grootverpakking van Verkade Fairtrade chocolade mini’s is vervaardigd uit rPET. Op de verpakking van Verkade en binnenkort de rPET-bakjes van The Greenery en Interchicken staat het Plastic Heroes-logo. De consument komt zo te weten dat deze verpakkingen zijn gemaakt van ingezameld plastic verpakkingsafval. Ook wijst het logo erop dat de verpakkingen in de Plastic Heroes-bak of -zak mogen.
Gerecycled kunststof wordt in steeds meer producten toegepast. Onlangs maakte producent Nike bekend dat ook de shirts van het Nederlands elftal zijn gemaakt van plastic afval. Tijdens het komende WK in Zuid-Afrika zullen de spelers van het Nederlands elftal shirts dragen van volledig gerecycled polyester. De Nike-shirts voor zowel de uit- als thuiswedstrijden zijn gemaakt van PET-flessen. Ongeveer acht PET-flesjes worden verwerkt in één shirt.