Als we het wereldwijd bekijken, dan hebben we het in Nederland zo slecht nog niet… Als we onze blik beperken tot Europa, dan hebben we in financieel-economisch perspectief gezien, niet eens reden tot ernstig klagen, zou je geneigd zijn te concluderen. Geen extreme, draconische bezuinigingsmaatregelen zoals in Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland etc.

Toch blijkt er bij een nadere analyse wel iets heel merkwaardigs aan de hand in onze Lage Landje! We hebben momenteel een regering, die bezig is met name sociaal-zwakkeren op te laten draaien voor de gevolgen van de kredietcrisis. We praten dan over WSW’ers, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, chronisch zieken, etc. Natuurlijk moet er bezuinigd worden. En iedereen zal daar pijn van voelen. Wij vinden het alleen zeer onterecht de rekening vooral neer te leggen bij sociaal-zwakkeren en lagere-inkomensgroepen. Het kabinet Rutte bezuinigt met de botte bijl bij deze maatschappelijke groepen. De hogere-inkomensgroepen hebben verhoudingsgewijs veel minder last van bezuinigingsmaatregelen. Kortom : dit is inderdaad een kabinet , waarbij “rechts & rijk” Nederland zijn vingers af kan likken ! Nederland had misschien een rompkabinet moeten hebben. Dit vinden wij als GroenLinks in ieder geval een “rampkabinet”!

Des te meer te prijzen vinden wij de insteek van het huidige College van B&W in Noordenveld, om ondanks de noodzaak tot vergaande bezuinigingen, pas in laatste instantie deze ombuigingen te zoeken in het sociale domein, zoals dat zo mooi heet. We ontkomen niet aan vrij rigoureuze bezuinigingsmaatregelen, maar niet over de rug van “de zwaksten”. Inderdaad, u raadt het al : de sterkere schouders mogen wat ons betreft ook “hun pakje ter markt dragen” (een oud Drents gezegde). Juist deze bevolkingsgroepen zijn in staat tot zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid. Tegen deze categorie zou je dus als gemeente kunnen zeggen : vraag uzelf niet af wat de gemeente voor u kan doen, maar wat u kan doen voor de gemeente! Dit (in navolging van een speech van de voormalige Amerikaanse president Kennedy) als tegenwicht voor het consumenten-gedrag bij veel burgers…

In dit licht bezien, gaan wij akkoord met de tijdelijke extra verhoging van de OZB met 5 %. Het is o.i. in deze nijpende toestand van de gemeentelijke financiën een verantwoorde maatregel (scheelt minder dan een paar tientjes per jaar voor de gemiddelde huiseigenaar). Wel zal goed bekeken moeten worden wat de consequenties zijn voor ( o.a. agrarische) bedrijven. Omdat het daar om heel ander soort bedragen gaat, moet er wellicht onderzocht worden of hier een mouw aan gepast kan worden.Er moet geen al te grote scheefgroei ontstaan tussen de OZB voor woningen en niet-woningen.

De Stichting WIN wordt o.i. wel erg geraakt door de voorgestelde bezuinigingen. De “versluierde” korting van 60.000 (ondersteuning Mantelzorg) vinden wij ongewenst. Ook willen we graag dat directie van Win en de verantwoordelijke wethouder in goed overleg gaan over de (kleine) twee ton aan ombuigingen, die voor 2013 en 2014 in de pipe-line zouden zitten. Een welzijns-instelling als Win, onder wiens vleugels ook honderden vrijwilligers actief zijn, is belangrijk voor de sociale cohesie in onze gemeente. Dat moet ons wat waard zijn!...

Wat betreft het “snijden in eigen vlees” : het terugbrengen van gemeentelijk apparaat (in de komende vier jaar van 245 FTE naar 217 FTE: dus een ombuiging van meer dan 10%) vinden wij gepast in deze tijden, maar achten wij tevens voldoende.

Sluiting van het zwembad de Hullen per 2014 zou inderdaad een aderlating betekenen voor Roden. Het is echter een gegeven, dat er relatief te veel zwembaden zijn in de gemeente. En de huidige exploitatie ( 437.000) kan echt niet meer. Ook de leiding van de Hullen heeft aangegeven, dat er heel wat te bezuinigen zou zijn ( hogere tarieven, minder ruime openingstijden etc. etc. ). Ons voorstel : laat de Hullen zijn bestaansrecht maar bewijzen in de komende twee jaar. Voorwaarde: bezuinig minimaal anderhalve ton per jaar, te beginnen in 2012. Wellicht is er, in afgeslankte vorm, dan nog wel een kans op voortbestaan van een zwembad in Roden.

Ook de mogelijkheden van een commerciële opzet ( door een private partij) mogen wat ons betreft onderzocht worden. De gemeente zal bij een eventuele privatisering de randvoorwaarden moeten aangeven voor de exploitatie van zwembad (of eventueel het hele sportcentrum De Hullen).

Zeer prijzenswaardig vinden we, dat er op de WMO in principe niet bezuinigd worden. We denken , dat er bij het verstrekken van hulpmiddelen wat kritischer gekeken kan worden naar het verstrekken van scootmobielen. Dat is daarbij toch wel een relatief grote uitgavenpost geworden. Wellicht moet de regeling ook inkomensafhankelijk worden gemaakt. Tenslotte zijn we van mening, dat eventuele overschotten bij de WMO niet terug moeten vloeien naar de Algemene Reserve, maar naar de WMO-reserves.

Het snoeien in het BOR-budget is op zich te betreuren, maar wij kunnen er in deze tijd tijdelijk mee leven. Een “Bor-met-parels” is in deze tijden onhaalbaar en ongepast. Voorlopig terug naar “basic” en deels naar laag. En wellicht kunnen burgers hun betrokkenheid bij hun leefomgeving laten zien door zelf enige aanvullende werkzaamheden te verrichten… Binnen de BOR kan gedifferentieerd worden. Het is bijv. niet handig drastisch te korten op onderhoud van toeristische fietspaden, als je vindt dat toerisme en recreatie speerpunten zijn voor de gemeente Noordenveld.

Als GroenLinks zijn we tegen het geheel wegbezuinigen van het project NME (Natuur- en Milieu-educatie), zoals dat door het IVN wordt aangeboden aan alle scholen in de gemeente. Het IVN heeft aangeboden te onderzoeken of met een korting tot maximaal 50%, dit (waardevolle) NME-project in de benen kan worden gehouden. Deze investering van bijvoorbeeld 10.000 is zijn geld meer dan waard.

Met het verhogen van de tarieven voor binnen- en buitensport-accomodaties met 5 % gaan we met enige tegenzin akkoord. In het perspectief van het maatschappelijk belang van (breedte)sport voor de gezondheid van en maatschappelijke samenhang tussen groepen burgers, moet de drempel van sportvoorzieningen ( ook voor minder draagkrachtigen) niet te hoog gemaakt worden. Maar via een adequaat minima-beleid is e.e.a. weer wat te corrigeren.

Over het al te actieve grondbeleid in de afgelopen jaren in het kader van Regiovisie/ IGS hebben wij al op vele momenten onze zorgen geuit. De hierdoor ontstane rentelasten vinden wij onverantwoord hoog. In de raad hebben wij als GL steeds gewaarschuwd voor de “al te opgeblazen” woningbouwplannen. Wij zien helaas bij de Stuurgroep Regio Groningen-Assen nog steeds  onvoldoende bereidheid tot bijstelling (“herijking”, is het daar gebruikte begrip). Intussen vinden wij, dat de gemeente Noordenveld zijn verlies maar moet nemen door vast een deel van de gronden weer af te stoten. Verkopen aan natuurorganisaties, aan boeren etc. En voor een deel versneld ontwikkelen. Bijvoorbeeld via kleine projecten met hoogwaardige huizenbouw (de “niche-markt”, zoals het in het jargon heet). En via specifieke aandacht voor bepaalde doelgroepen (starters en bejaarden).

Afsluitend :

We leven ook in de komende jaren , economisch gezien, in zorgelijke tijden. De na-ijlende effecten van de ongekend ingrijpende financieel-economische crisis werken sterk door. Elke regering zou “de tering naar de nering”moeten zetten. Maar de vergaand a-sociale bezuinigingsdrift van dit curieuze kabinet, waarmee we zijn opgescheept, maakt het wel tot extra vervelende jaren voor lage-inkomensgroepen en sociaal-zwakkeren. Bekend is natuurlijk het gezegde : de mate van beschaving van een maatschappij is af te lezen aan hoe men met “zwakkeren” omgaat.

Als GroenLinks Noordenveld vinden we dat het kabinet zich “dood zou moeten schamen”. Tijd voor een andere regering!

Intussen moeten we in de gemeente maar proberen, de schade die van boven af wordt veroorzaakt (bijvoorbeeld bij de zogenaamde “onderkant van de arbeidsmarkt”) maar naar vermogen te reduceren. Maar inderdaad : de middelen zijn beperkt!...

Er moet her en der gesnoeid worden. Maar laat het verantwoord en eerlijk snoeien zijn. De huidige regering is vaak bezig met totale kaalslag, met desastreuze gevolgen.

Als GroenLinks prijzen we de sociale insteek van het College. Wij verzetten ons tegen oneerlijk bezuinigen in het “sociale domein”. Als dat betekent voorlopig meer ombuigingen in het “fysieke domein”, dan moet dat maar!... Dan is het niet anders.

De fractie van GroenLinks