De eerste raad- en commissie- vergadering van de nieuwe Gemeenteraad was een levendige vergadering. Er vonden aardige discussies plaats en er was inhoudelijke inbreng van een redelijk hoog niveau.
Met name de Lijst Groen Noordenveld ging het debat met een open en constructieve houding in. Het deed ons goed, dat de door sommige verwachtte “ongenuanceerde en harde toon” in deze eerste vergaderingen afwezig was.


In de Raad kwam o.a. aan de orde, het afwijzen van een verzoek voor een woonbestemming in de Langeloerduinen. De huidige bewoners van de recreatie woning aan de Postmaatseweg waren verschillende fracties langs gegaan om te bepleiten voor permanente bewoning te stemmen.

GroenLinks is in principe tegen het veranderen van de recreatieve bestemming in een woonbestemming, zeker als de woningen in de bossen zijn gelegen. Als een dergelijk verzoek ons bereikt zul je toch moeten bekijken of het afwijzen wel redelijk of billijk is. Rechtsongelijkheid mag niet ontstaan, wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander.

Of dit in dit geval ook zo is zal de komende tijd blijken, omdat we er als raad, bij het vast stellen van het bestemmingsplan buitengebied, nog naar gaan kijken. In ieder geval gaat het om een specifiek stukje Norg, waar eigenlijk niet meer van een waardevol recreatiegebied kan worden gesproken.

 

Tijdens de commissievergadering is o.a. het Milieu- uitvoeringsplan aan de orde gesteld. Hierover hebben wij naar voren gebracht dat er veel van het zelfde in staat (het stuk was vrijwel identiek aan de vorige editie). Wij hebben benadrukt, dat het plan niet bepaald een geïnspireerde indruk maakt en dat het ontbreekt aan bevlogenheid. We hebben  er aan toegevoegd, dat het nodig tijd wordt voor een nieuw college, die dit voortvarender aan gaat pakken.

 

In de raadscie. Zijn we unaniem akkoord gegaan met privatisering van het Natuurvriendenterrein in Norg. Dit onderwerp is al enkele malen eerder in de raad geweest.

 

Verder is in de cie. aan de orde geweest : de verordening inrichting antidiscriminatievoorziening ( mooi scrabble-woord…………). Inrichting van zo’n ADV is een wettelijke verplichting, sinds in juli 2009 de wet ADV is aangenomen. Voor de hele provincie Drenthe (lees : voor alle 12 Drentse gemeenten)  wil men in Assen een ADV oprichten. Dat lijkt ons wel zo efficiënt. Wel lijkt het ons (en meerdere partijen) een goed idee het WMO-loket ook een meld- en doorverwijsfunctie toe te kennen.

 

Ten slotte is het Uitvoeringsplan voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gemeente Noordenveld, besproken. Ook dit is per aug. 2010 een wettelijke taak. Het gaat hier om veel geld  (zo’n  3 ½  ton ). Maar voor het vroegtijdig vaststellen en wegwerken van (taal)achterstanden en risico’s/ problemen en voor het garanderen van een “doorgaande ontwikkelingslijn” bij peuters en kleuters, is het onzes inziens goed besteed geld.

 

Otto Huisman en Jan Klinkenberg