“Door het economisch tij gedwongen”presenteert het College van B&W een beleidsarme begroting. Het financieel-economische vaarwater is inderdaad allesbehalve gunstig te noemen. Ook al krabbelt de economie iets op, het is nog niet meer dan licht herstel. En met het na-ijlende effect op de overheidsfinanciën zitten we ook in de eerste jaren na 2011 met krapte en bezuinigingen. Het is voor de gemeentes ook “laveren tegen de wind in”. In deze omstandigheden is het eerst een compliment waard, dat voor 2011 een bijna sluitende begroting wordt gepresenteerd. Het tekort van slechts 73.000 euro vindt de Groen Links-fractie zeker aanvaardbaar. Er is door het college ook adequaat geanticipeerd, door in dit lopende jaar al meer dan 2 miljoen te besparen door efficiëncy-maatregelen t.a.v. onder andere de gemeentelijke organisatie en de bedrijfsvoering.

Voor 2011 staan bezuinigingen van 10 % gepland op subsidie-ontvangende instanties. Op zich betreurenswaardig, maar in de huidige financiële situatie o.i. niet vermijdbaar. Wel willen wij waarschuwen voor  “zich opstapelende bezuinigingen”. Als bijvoorbeeld het bibliotheek-werk driedubbel getroffen wordt ( door landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidie-kortingen), dan wordt zo’n organisatie onevenredig  “gepakt” en kan in grote problemen komen. Wellicht moeten dus schrijnende gevallen opnieuw bekeken worden.

Prijzenswaardig blijft de “sociale insteek” van dit college. De beleidsintentie ( o.a. op pag. 65) dat op minima-beleid en de W.M.O. in principe niet zal worden bezuinigd, wordt door ons van harte ondersteund. En we zullen het college aan dit belangrijke voornemen houden. De huidige economische crisis moet niet afgewenteld  worden op de zwakkeren in de samenleving. Zij verdienen het te worden ontzien.

Wat betreft ons streven om Millennium-gemeente te worden :  ineens blijkt de hiervoor gereserveerde 20.000 euro te zijn verdwenen in deze begroting ! Dit is naar wij hopen een vreemde fout. Wij  pleiten er dringend voor ( en verwachten dit ook van dit college) dat dit (op verzoek van de voltallige oude raad) gereserveerde budget weer terugkomt.

Begrijpelijk en aanvaardbaar vinden wij ook de keuze om bijna alle gemeentelijke  belastingen en heffingen trendmatig te verhogen, met 1,75%.

Wel vinden wij het als Groen Links belangrijk om ons als gemeente niet alleen te focussen op bezuinigingen op de korte termijn ( in het kader van het doorkomen van de economische  crisis). Wij moeten tegelijk ook  een lange-termijn-perspectief ontwikkelen, waarin onderwerpen als duurzaamheid, energie-besparing en alternatieve energie goed voor het voetlicht komen. Naast de economische crisis, hebben we tenslotte ook een energie- en klimaatcrisis te bestrijden. Wij hopen, dat in de aanstaande kerntakendiscussie voldoende aandacht hiervoor zal zijn. In dit licht is het hoopgevend, dat het college hoge prioriteit wil geven aan het opstellen van een Duurzaamheidsnota  (o.a. op pag. 10). En dat ze de ambitie uitspreekt om fasegewijs  uit te groeien tot een klimaatneutrale gemeente.

Heel wat energie is in de gemeente te besparen op de openbare verlichting. In concept-vorm ligt er intussen ( sinds juni j.l.) een beleids- en beheersplan openbare verlichting 2011- 2020. Wij zijn enthousiast over de voortvarendheid van de verantwoordelijke wethouder op dit dossier en we zien uit naar de behandeling van deze nota “Licht en donker” in de  raad.

Grote zorgen maken wij ons nog steeds over het hoge risico-profiel van de Regiovisie/IGS-plannen, zoals ze nu nog voorliggen.

Vraag : vindt het College, dat hier nog sprake is van een aanvaardbaar risico? De noodzaak tot het bijstellen van de al te robuuste woningbouwplannen in het kader van het ontwerp-IGS wordt steeds duidelijker en steeds breder gedragen. Het duurt echter wel  lang voor de Stuurgroep Groningen-Assen eindelijk klaar is met monitoren en onderzoeken. Er zal toch op redelijk korte termijn bijgesteld en heroverwogen ( “herijkt”, zoals men het zelf noemt……..) moeten worden.

Over het wel erg “actieve” grondbeleid in Noordenveld  hebben we onze grote zorgen al uitgesproken bij de behandeling van de 1e Bestuursrapportage ( voorheen als “Voorjaarsnota” door het leven gaand ) in juni jongstleden. Wij hebben toen als advies gegeven zeer sterk gas terug te nemen op het gebied van het grondbeleid. We zijn nog steeds niet bekomen van de schrik van bijna 11 miljoen euro aan tot nu toe gemaakte kosten in het kader van Regiovisie/IGS. Terecht wordt (o.a. op pag. 88) gesteld, dat het onzeker is of de vele grondaankopen en investeringen in het kader van de Regiovisie/IGS-plannen ooit terugverdiend kunnen worden. Maar hoeveel risico hebben we genomen en willen we in de toekomst nog nemen ?Als Groen Links hebben we zo’n drie jaar terug en als eerste fractie al gesteld, dat het IGS in financiële zin niet de molensteen om de hals van de gemeente Noordenveld moet worden !.............

De algemene reserve van de gemeente is 6,5 miljoen. Dat is niet erg hoog te noemen. De boekwaarde van de Regiovisie/IGS is  10,7 miljoen   (pag. 117). Als je deze twee gegevens tegenover elkaar zet, moet dan niet geconcludeerd worden, dat we t.a.v. grondexploitaties als gemeente al  te voortvarend en risicovol hebben gehandeld in het recente verleden ?

Naar de toekomst kijkend wordt het financiële perspectief in de eerste paar jaar na 2011 alleen nog maar somberder. Vanuit de landelijke overheid zijn vergaande en o.i. bepaald niet altijd verantwoorde bezuinigingen te verwachten. De in deze gemeentelijke begroting geschetste meerjarenraming ( pag. 155 tot en met 157) is daarom inderdaad uiterst onzeker en speculatief. Wij reageren er dus hier niet op, maar zullen met argus-ogen bezien wat het recent aangetreden rechtse kabinet over ons wil gaan “uitstorten”.

Tot zover de politieke bijdrage van de Groen Links-fractie in eerste termijn. Enerzijds hebben wij dus de nodige zorgen. Maar voor zover dit zorgen zijn over het beleid van de recent aangetreden regering, kunnen wij als gemeentebestuur daar  maar beperkt e.e.a. in “ombuigen”. Aan de andere kant zien wij dus in onze gemeente zelf hoopgevende intenties , nastrevenswaardige beleidsdoelen en verantwoorde uitgaven resp. bezuinigingen in deze begroting. Ook al laveren we eerst in lastig vaarwater, laten we voor de langere termijn koersen op een groene en sociale gemeente Noordenveld!

De fractie van Groen Links Noordenveld