Samen met een grote meerderheid van de raadsfracties in de gemeente Noordenveld heeft GroenLinks een motie ingediend om de gemeente aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

De raad van de gemeente Noordenveld in vergadering bijeen d.d. 31 januari 2018,

Overwegende dat:

  • zwerfafval een hardnekkig probleem is voor veel gemeenten. Eén van de oplossingen voor het verminderen van het zwerfafval van flesjes en blikjes is het uitbreiden van statiegeld naar kleine plastic flesjes en blikjes. Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd. Onderzoek in opdracht van de regering door CE Delft laat zien dat het uitbreiden van statiegeld het zwerfafval van deze groep zal verminderen met zeventig á negentig procent. Zo worden straten, parkjes, speeltuinen en natuurgebieden niet vervuild met plastic en zorgen we voor een daling van de plastic soep in het water en zee!
  • Er een maatschappelijk initiatief is ontstaan, de statiegeldalliantie, opgericht door Recycling Netwerk Benelux, die de overheid willen oproepen om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Elke organisatie kan zich aansluiten bij deze alliantie.
  • Steeds meer gemeenten zich aansluiten (zoals bijvoorbeeld de gemeenten Amsterdam, Breda, Zwolle, Almelo, Haarlem, Den Bosch, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht, Waterland, Assen, Aa&Hunze , Emmen, Coevorden).  Deze organisaties laten daarmee zien dat er een breed draagvlak is in de samenleving om zwerfafval door middel van statiegeld tegen te gaan!
  • Meer informatie over de statiegeldalliantie en hoe de gemeente zich kan aansluiten : https://statiegeldalliantie.org  Het onderzoek van CE Delft http://www.ce.nl/publicatie/kosten_en_effecten_van_statiegeld_op_kleine…

verzoekt

Het college van burgemeester en wethouders de gemeente Noordenveld aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie en zodoende de regering op te roepen statiegeld op plastic (PET)flessen en blikjes in te voeren.

En gaat over tot de orde van de dag.

De verantwoordelijk wethouder wist direct na het voorlezen van deze motie te melden dat de gemeente zich enkele dagen geleden al had aangesloten. Onze motie was dus niet meer nodig.