Wat die klimaatverandering betekent wordt steeds duidelijker. Extremere weersverschijnselen hebben steeds vaker grote gevolgen. Stijging van de zeespiegel, natuur die onder druk staat, bosbranden, stormen, overstromingen: over de hele wereld zien we dit meer en vaker. We hebben eerder dit jaar gezien wat overstromingen ook in Nederland teweeg kunnen brengen.

Daarom heeft de duo-fractie van PvdA/GroenLinks in Noordenveld haast. Omdat de tijd dringt. Kijkend naar de ontwikkelingen denkt de fractie dat er geen tijd te verliezen is om stappen te zetten in de zogenaamde energietransitie. Wat verstaan we daaronder?

Energietransitie wil zeggen dat er steeds minder energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en steeds meer energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, aardwarmte, bio-vergisting en andere bronnen. Maar ook dat we het gebruik van energie terugdringen. Door beter te isoleren en ons gedrag aan te passen.

En dan moeten we in Nederland ook nog onze eigen gaswinning afbouwen en raken we steeds meer afhankelijk van gas uit landen waar we liever niet van afhankelijk zijn. Waarbij de prijzen van fossiele brandstoffen zullen blijven stijgen, met energiearmoede tot gevolg bij mensen met een kleinere portemonnee.

Zelf betaalbare energie opwekken, lokaal en nationaal, is wat PvdA en GroenLinks betreft niet alleen noodzakelijk, maar ook aantrekkelijk. In plaats van geld te betalen aan het buitenland voor de invoer van energie, kunnen lokale energieprojecten juist ook een bijdrage leveren aan de lokale en nationale economie. Het verkleint verder onze afhankelijkheid van het buitenland, levert duurzame arbeidsplaatsen op en draagt bij aan een duurzame samenleving en een wereld, die we met trots door kunnen doorgeven aan de nieuwe generaties.

Dit betekent wel dat er iets moet gebeuren. Gemeente, inwoners, projectontwikkelaars en de regionale en nationale overheden moeten samenwerken om grote stappen te zetten. Zoals ooit Nederland in een mum van tijd van de kolen naar het gas is omgeschakeld. Zoals er in tientallen jaren tijd een indrukwekkende kustverdediging is gebouwd (Deltawerken), waar de hele wereld naar komt kijken. Zoals Nederland wereldleider is in het ontwikkelen van landbouwkennis en techniek. Zo kan Nederland ook op dit thema uitblinken en er niet alleen zelf beter van worden, maar ook kennis kan exporteren naar andere landen.

Noodzakelijk, aantrekkelijk en duurzaam: dat is de uitdaging!