Ook in de gemeente Noordenveld zijn verhalen over bezuinigingen en taakstellingen aan de orde van de dag. Door het Rijk opgelegde bezuinigingen (bijvoorbeeld in het sociale domein) werken keihard door. En in veel gemeenten worden Kerntaken-discussie gevoerd ( b.v. in de trant van zwembad dicht of de bibliotheek......). Zo’n Kerntaken-discussie staat bij ons ook op stapel.
De landelijke bezuinigingsplannen van het extreem rechtse kabinet Rutte waren zeer bedreigend en beslist a-sociaal te noemen. Sloop-beleid in de sociale zekerheid. Verder worden een aantal beleidsterreinen gedecentraliseerd door het Rijk naar de gemeentes. “Over de schutting gegooid” met meteen een fors bezuinigingsbedrag. Het gaat om transities (zoals het modewoord nu is) als de Wet Werken naar vermogen, AWBZ-begeleiding en Jeugdzorg.
Het is op zich mooi, dat door het onder grote tijdsdruk ontstane bezuinigingsakkoord over de Begroting ( op 26 april j.l.) de nodige bezuinigingen worden teruggedraaid of bijgesteld (bijvoorbeeld t.a.v. passend onderwijs, PGB, cultuur, natuur en ontwikkelingssamenwerking). GroenLinks heeft o.l.v. Jolande Sap het landsbelang boven het partijbelang gesteld, zo word wel beweerd.. Partijen zijn “over hun eigen schaduw heengestapt” was steeds het motto. Bij de verkiezingen op 12 september zal blijken hoe deze stap van GroenLinks uitpakt. Wel kan gezegd worden, dat PvdA en SP met “ongebonden handen” de verkiezingscampagne in kunnen gaan.
In dit gewijzigde politieke klimaat (Sap : een einde aan de gure,rechtse wind........) worden de minder bedeelden en de sociaal-kwetsbare mensen in ieder geval wat meer ontzien. En na de val van het kabinet Rutte worden belangrijke onderwerpen (bijvoorbeeld de Wet werken naar vermogen.) controversieel verklaard.
Terug naar de gemeentepolitiek: zo’n 80% van de gemeentelijke taken zijn wettelijke taken. Een forse korting op het Gemeentefonds blijft komen. Het betekent een beleidsarme periode: weinig ruimte voor nieuw beleid. De gemeente Noordenveld zit ook stevig in de maag met de nasleep van de Regiovisie-IGS-plannen. Zware verliezen op het grondbeleid zullen genomen moeten worden. Het is mooi dat de gemeente door slim onderhandelen enige compensatie heeft gekregen van provincies (Groningen en Drenthe) en vanuit Regiovisie-verband. Maar nog steeds resteert een miljoenenverlies. Ook het hoofdpijndossier van Novatec (o.a. het failissement van timmerfabriek Barsema) kan een scheur in de broek van 1 miljoen betekenen.
Op financieel gebied dus genoeg zorgen. Op 11 juni zullen we als Gemeenteraad de zogenaamde Voorjaarsnota behandelen. Het college van B&W komt dan met de nodige bezuinigingsvoorstellen. Wel is al duidelijk dat dit een Voorjaarsnota “light” zal zijn (een dunne nota, op hoofdlijnen), omdat er zoveel zaken onduidelijk zijn vanuit de landelijke overheid.
Kortom: de randvoorwaarden zijn moeilijk. De uitdaging om te werken aan een groene en sociale gemeente Noordenveld, blijft onverminderd groot.